A magról történő ültetés mellett megpróbáltam hajtást gyökereztetni a Babylon-Grow.eu growshopból szerzett Clonex gél segítségével.

Idén 120 chili palántát ültettem, melyeket élmény volt a szobában „felnevelni”. Nagyon hamar kezdték kinőni a növénysátrat a magoncok, ezért a hamar magasra nőtt palántákat megtoppoltam, vagyis levágtam a felső részüket, néhány levélpárt, olyan 10 centis darabokat.

A hajtásokat belemártottam a Clonex gyökereztető gélbe, és így kerültek bele Root-riot ültetőközegbe. Ez utóbbi egy szivacsos anyag, csíráztatáshoz tökéletes, széles körben alkalmazzák beltéri növénytermesztésben és hidropóniás projekteknél.

Az említett módszerrel persze csak még több palántám lett, de nagyon kíváncsi voltam az eredményre. A Habanero hajtások nem bírták olyan jól a gyűrődést, de a Jalapeno és Peter’s Pepper tesztalanyok 3 hét után elkezdtek gyökeret ereszteni. Íme a Clonex-szel kezelt hajtásokról készült képek:

Hamarosan a sikeresen gyökereztetett palánták átkerülnek cserépbe, vagy fóliasátorba. A terméshozamról még a későbbiekben beszámolok.

Korábban nemcsak chilivel, hanem maracuja hajtás klónozásával is próbálkoztam már, a Clonex ott is hatékonyan végezte dolgát. A gyökeret eresztett golgota-hajtás 2 hónap alatt már 30 centit nőtt, hamarosan kiültetésre kerül szabadföldbe, és ott fog nyaralni. 🙂