A jalapeño talán a legnépszerűbb chili paprika fajta. Nevét egy kis mexikói városról, Jalapáról (eredetileg Xalapa) kapta. Érdekesség, hogy nem is itt termesztették, csak kereskedtek vele.

Vastag húsú chili, a capsicum annuum fajból. A hagyományos jalapeño termések átlagosan 6-8 cm hosszúak, méretéből adódóan kiválóan töltésre alkalmas fajta, ráadásul csak enyhén csípős. SHU értéke 7.500-10.000 egység körül mozog. A zöld paprikákból gyakran savanyúságot készítenek, a pirosból pedig salsa szószt vagy chipotle-t.

Rendkívül sok típusa létezik, és több színben is előfordul. Népszerű például a zöld, piros és a lila jalapeño, de létezik narancssárga is. Virága fehér színű.

Nem a legkönnyebben termeszthető típus, de azért idehaza is meg lehet próbálkozni nevelésével. A jalapeño növények meglehetősen nagyra, akár 1 méteresre is megnőhetnek. Magas páratartalomra és sok napfényre van szükség ahhoz, hogy megfelelően aromás és húsos terméseket tudjunk szüretelni róla.