Egy nagyon könnyedén elkészíthető ételről van szó, amelyet célszerűen húsokhoz használhatunk. Kihűlve összeáll és zselés állagú lesz, a sült hús mellett felszolgálva nemcsak finom, hanem jól is mutat rajta. Különböző fűszerekkel és összetevőkkel ízlés szerint variálhatjuk a megjelenését.

Összetevők:

1 kg alma

8 dl víz

8-10 szem Numex Twilight vagy Basket of Fire chili paprika (kezdőknek lehet kevesebb, profiknak több)

1 fej fokhagyma

0,5 kg cukor

6 db lapzselatin

fűszerek fantázia szerint

 

Elkészítés:

Vágjuk a hámozatlan almákat kis kockákra. Vágjuk félbe a chili paprikákat, lehetőleg ne magozzuk ki, hadd csípjen. A fokhagyma gerezdeket hosszában vágjuk három-négy vékony szeletre, majd keverjük össze az almával és a chilivel. Adjunk 8 dl vizet a keverékhez, és kb. 1 óráig főzzük kis lángon. Amikor az alma már pépes (erre a fakanállal is rá lehet segíteni kicsit), vegyük le a tűzről.

Az így kapott sűrű elegyet szűrjük át, adjunk neki 6-12 órát, hogy az utolsó cseppig lecsöpögjön. Az így kapott szinte átlátszó folyadékot közepes lángon forraljuk 10-15 percig, közben adagoljuk hozzá a cukrot és a zselatint addig, amíg besűrűsödik. 3 dl folyadékhoz kb 10 dkg cukrot és 3 zselatinlapot kell adni.

Az így kapott zselék “díszítésére” használhatunk fűszereket, vagy vékony fokhagyma-szeleteket, esetleg ételfestéket is. Tegyünk alufóliát kis tálkákba, úgy öntsük bele a sűrű zselét, még amíg nem áll teljesen össze. Miután megszilárdult, kiöntve és fűszerekkel feldobva ínycsiklandó kis zselékúpokat kapunk.

Jó étvágyat!